Sycące, szybkie śniadanie z trzech składników. Zawiera mnóstwo białka, wapnia i zdrowe tłuszcze
O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, słyszał już chyba każdy. Sztuką jest jednak tak je skomponować, by było smaczne, zdrowe i pożywne. I najlepiej szybkie w przygotowaniu. Ostatnio wpadłam na świetny pomysł i zestawiłam ze sobą trzy nieoczywiste składniki. Każdy z nich bardzo wartościowy i smaczny. W pakiecie stworzyły pożywny posiłek.
Wartość odżywcza śniadaniowego zestawu
Mój oryginalny zestaw śniadaniowy stworzyłam z trzech składników. Były to: awokado, twarożek ziarnisty i pestki słonecznika. Jakby nie patrzeć, każdy z tych produktów jest bardzo zdrowy.
- Awokado stanowi doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także potasu i witaminy E. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę serca.
- Twarożek ziarnisty dostarcza pełnowartościowego białka, a także wapnia i fosforu.
- Pestki słonecznika są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez i cynk. Mają więc dobroczynny wpływ na pracę serca, układu nerwowego i odporność.
Jak szybko przygotować zdrowe, pożywne śniadanie?
To zdrowe, sycące śniadanie przygotowałam w kilka minut. Najwięcej czasu zajęło mi obranie awokado. Jednak można je też przekroić na pół, wyjąć pestkę, a w jej miejsce włożyć twarożek. Tę kompozycję posypałam pestkami słonecznika, które dodały smaku i apetycznego wyglądu. Całość podałam z pełnoziarnistym pieczywem. Dzieciom posmarowałam je masłem, ja z mężem zjedliśmy je samo.
Przepis: Prosty, pożywny zestaw śniadaniowy
Sycące, zdrowe śniadanie z awokado, twarożku ziarnistego i pestek słonecznika
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 300 g twarożku ziarnistego
- sól, pieprz
- 1 łyżka pestek słonecznika
Sposób przygotowania
- Przygotowanie awokadoAwokado umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połowę. Usuń z niego pestkę. Możesz też wydrążyć część miąższu, pokroić go w kostkę i dodać do twarożku.
- Łączenie składnikówTwarożek lekko odsącz, dopraw solą i pieprzem. Nałóż go do wydrążonych połówek awokado, posyp pestkami słonecznika.
Pożywne śniadanie – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym to śniadanie będzie wyjątkowo smaczne i zdrowe.
- Do tego zestawu należy wybrać dobrze dojrzałe awokado o kremowym miąższu. Poznacie je po tym, że jest miękkie szczególnie przy ogonku.
- Jeśli kupicie mało dojrzałe awokado, zostawcie je na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. By przyspieszyć proces dojrzewania, awokado możecie umieścić w papierowej torebce.
- Jeśli chcecie, by pestki słonecznika były bardziej chrupiące, możecie je podprażyć na suchej patelni. Zabieg ten jednak obniża w nich zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych.
- Twarożek ziarnisty przed nałożeniem na awokado warto odsączyć z nadmiaru śmietanki.